недеља, 08. децембар 2013.

Операција ''Уна 95'' - Oдбрана западно-крајишких општина.

Након егзодуса српског становништва из Републике Српске Крајине, хрватско-муслиманска коалиција потпомогнута НАТО авијацијом септембра одпочиње опсежну кампању освајања Републике Српске. Амерички изасланик за Балкан Richard Holbrooke у својим мемоарима ''Завршити рат'' пише да је наговарао Туђмана и Изетбеговића да још енергичније крену у обрачун са Србима. Након успјешно проведене операције ''Маестрал'' у западној Босни, хрватски војни и државни врх одлучио је извршити форсирање ријеке Уне и Саве и тако развуче ВРС што је више могуће.''Уна 95'' је у хрватским документима шифрирана и као операција ''Дрина 95'', по чему се може наслутити да је крајњи циљ било извијање на ријеку Дрину, чиме би се питање Срба у Босни и Херцеговини ријешило на исти начин као у Хрватској.

Битка за Нови Град и Козарску Дубицу - 18. септембар 


У јутарњим сатима ХВ је почела са извођењем операције. Готово симултано су нападнуте општине Козарска Дубица, Костајница и Нови Град. Након артиљериске припреме која је дјеловала и по војним и цивилним циљевима, отпочело је десантирање специјалних снага ХВ на споменуте општине. А 5.корпус АРБиХ изводи артиљериско пјешадијске нападе на фронту Крупа на Уни - Нови Град. 

Извиђачко - диверзантске групе ХВ су оствариле почетне успјехе у општинама Козарска Дубица и Нови Град, док су у Костајници одбачене при покушају преласка ријеке. Након почетних успјеха припадници ХВ наишли су на жесток отпор припадника ВРС, који су се у међувремену реорганизирали и припремили за борбу. Сљедећих неколико сати вођене су пресудне борбе за опстанак српског народа на својим вјековним огњиштима. Важност те одлучујуће битке препознали су и цивили који су се на појединим мјестима организирали и кренули у борбу против непријатеља. До касних вечерњих сати вођени су интезивни ватрени окршаји који су односили животе и на једној и на другој страни. 

Команда ВРС је због изузетно сложене ситуације у Козарској Дубици и Новом Граду одлучила да у борбу уведе и авијацију РС, која је својим дјеловањем нанијела огромне губитке хрватској војсци, посебно артиљериским јединицама. У јутарњим сатима сљедећег дана ХВ је била одбачена са територије Републике Српске. Иза себе су јединице ХВ оставиле страшне злочине, који подсјећају на оне од њихових предака из Другог свјетског рата. О страхотама које су остале иза ХВ имао је прилику да посвједочи и новинар Mike O'Connor из The New York Times, који је 20. септембра боравио у Козарској Дубици. Сљедећег дана је изашао чланак с насловом ''Подсјећање на хорор из 1943.''. O'Connor је примјетио да међу страдалим цивилима има жена и дјеце и да некима недостају очи.

Битка на Доњој Градини - 19. септембар. 


Након претрпљеног неуспјеха 18. септембра, хрватски војни врх одлучио је да још једном покуша да форсира ријеку Саву. Овог пута одлучили су се вратиту на њима добро познато мјесто и наставити оно што су оставили недовршено 1945. године. Спомен подручје Доња Градина,мјесто насилног упокојења стотине хиљаде српских цивила, 19. септембра 1995. постало је поприште одлучујуће битке за опстанак српског народа на овим просторима. На хумкама својих предака српски војник се заклео да неће одступати, сада је било ''бити или не бити'' ! Након артиљериске припреме која је немилице ''орала'' Доњу Градину и околна села, почео је десант хрватских снага. У врло кратком року на територију Доње Градине ступило је око 80 припадника ХВ, након чега је кренула амфибија са 30так људи. По ступању амфибије на српску обалу Саве започео је жестоки обрачун ХВ и ВРС. Један борац ВРС је ручним бацачом уништио амфибију, након чега је настала пометња у редовима ХВ. Убрзо је почело извлачење припадника ХВ, који су се ''необављеног посла'' уз огромне губитке повукли на лијеву обалу Саве у Хрватску. 

Након свирепих убистава Срба у операцијама ''Олуја 95'' и ''Уна 95'', јих достигла судбина какву су другима спремали. Остаци хрватских ''Црних Мамби ''код Козарске Дубице.

Хероји одбране


''Мунгоси'' из Козарске Дубице, једни међу најзаслужнијима за одбрану  града. 

Козарска Дубица, Костајница и Нови Град су 18. и 19. септембра изгубиле 54 цивила и 50 војника и припадника МУП-а. На простору од Новог Града до Козарске Дубице за два дана борби пало је око 12.000 пројектила разних калибара. Материјална штета је била милијонска. Процјене причињене материјалне штете у Новом Граду је око 80 милиона марака у Козарској Дубици 50 милиона и у Костајници око 40 милиона марака.

И ако је српски народ у овој битци имао далеко боље наоружаног и удруженог непријатеља под менторством запада, је успио побједити, јер више није ишло за побједу или пораз него за опстанак или нестанак. 


11. Пјешадијска бригада из Козарске Дубице.


Нема коментара:

Постави коментар