четвртак, 3. октобар 2013.

Операција ''Звијезда 94'' - Горажде 1994.


Војска Републике Српске је током јесени 1992. и зиме 1992-1993.године, водила искључиво одбрамбене борбе са муслиманским снагама у Горажду, које су покушавале са честим нападима да прошире своју енклаву, eвентуално се споје са осталим снагама у правцу Сарајева и средње Босне. Такође опасност је пријетила да би јаким нападима у правцу Чајнича, АРБиХ из Горажда избила на границу са Србијом (тада још СР Југославија). Те тако пресјекли ионако танко ''грло'' између Херцеговачког и Дринског корпуса ВРС, те евентуално привукли муслиманске екстремисте из Старог Раса (Санџака) што би довело српски народ и ВРС у неугодну ситуацију.

Под командом Генерала Ратка Младића у прољеће и љето 1993. ВРС напредује око 30 км. према Горажду, до центра је остало свега 8-10 км.


Почетком априла 1994.ВРС покреће операцију ''Звијезда 94''.





6.априла, херцеговачке бригаде са јужног потеза , те дринске са источног већ постижу прве успјехе. Ослобађа се преко 15 села те долази до планинских врхова Гостуњ изнад Устипраче и врха Градина. Многи борци АРБиХ бјеже према граду Горажду, ту слабо пролази и муслиманска 82. самостална бригада која доживљава свој крах.

7.априла, српски борци из правца Рогатице, након жестоке борбе заузимају добро утврђене ровове, те 1. Рогатичка, 31. Дринска и 1. Вишеградска бригада АРБиХ у паници напуштају положаје те бјеже дубље према Горажду.

Наредна три дана се низају успјеси ВРС,док АРБиХ губи репетитот те комплетну десну обалу Дрине. Видјевши да се горажданска енклава налази пред  падом у борбу против Срба се укључује и НАТО, те почиње бомбардовати српске положаје око Горажда.


Генерал Младић изнад Горажда,уочи операције 1994.
И поред сад већ теже ситуације због притиска НАТО-а, ВРС и даље постиже успјехе те сад долазе до првих кућа у граду Горажду гдје се почињу водити градске борбе, ту се убацују и специјалне јединице ВРС за градску борбу. Српски борци стижу на свега 300м од болнице у Горажду. Посебан морал ВРС добија након обарања два НАТО авиона.
Најприје 15-тог априла је оборен француски авион који се налазио у мисији извиђања, сљедећи дан je оборен  британски авион.(авиони  су обарани руском ракетом САМ-7, која има жироскоп за навођење).

18.априла, у преговорима са УНПРОФОР-ом је договорено да Горажде буде демилитаризована зона. Са чиме престаје офанзива ВРС.



Српски положаји око Горажда 1994. 

Битка за ''Побједу''.

Је била акција српских бораца и руских добровољаца у заузимању фабрике муниције ''Побједа'' током операције ''Звијезда 94''.

Под командом Александра Шкрабова дио 3. Руског Добровољачког Одреда се спаја са српским батаљоном из Илијаша те извиђају правац напада на фабрику. Фабрика је била смјештена у планинској удолини те руско-српски борци пред напад заузимају планинске висове, са висова до првих фабричких зграда је око 500-700м.

Захваљујући густој црногоричној шуми, борци  ВРС неопазно доводе фабрику у полуобруч те прилазе линијма на свега 200м.Започиње пушкарање, муслимански борци након слабог отпора напуштају положаје те бјеже према граду. Посље заузимања фабрике и њеног чишћења српско-руски борци постављају линију одбране према граду надајући се контраофанзиви. Након кратког времена муслиманске снаге су преузеле некакав контранапад који је био одбијен посље тога су фабрику гађали минобацачима и тешким митраљезима из правца града.

Након обуставе офанзиве ''Звијезда 94'' је јављено да се фабрика минира и напусти јер по договору долази украјински и енглески батаљон УНПРОФОР-а. Фабрика је уништена углавном од експлозива из фабрике којег је ту било на претек. Најбоље код акције заузимања фабрике муниције ''Побједа''је то да је заузета без губитака.

Руски добровољци.


Нема коментара:

Постави коментар