петак, 18. децембар 2015.

Борбе код Вишеграда и Рудог 1993.


Српски борци изнад ријеке Дрине. 


Контраофанзива Војске Републике Српске код Вишеграда је отпочела као одговор на нападе АРБиХ 12. јануара, када двије муслимаске бригаде под командом Ферида Буљубашића обнављају нападе из 1992. у правцу Вишеграда и Рудог. Током наредних десет дана АРБиХ напредује према Рудом гдје их у селима Стрмица и Стргачина заустављају јединице 4.Подрињске лаке пјешадијске бригаде ВРС.

Муслимански напад је поред циља заузимања Вишеграда био и припрема терена да би се испровоцирали сукоби у Србији те тако у борбу повукли маслимански екстремисти са територије Србије. Али група екстремиста је откривена и разоружана од стране југословенских граничара 23. јануара 1993.
Крајем јануара ВРС враћа муслимане на почетне положаје из јануарске офанзиве. У тим борбама посебно су се  истакли руски добровољци у редовима ВРС.

Почетком априла, парарелно са нападом на Сребреницу, тактична група ''Вишеград'' под командом Драгише Масала покушава да уништи муслиманску платформу југозападно од Вишеграда. Напад је почео 4. априла сјеверно од села Међеђа. Међутим након недељу дана борбе, напад није дао резултате. Борбе су наствљене око висова Столац и Заглавак, веома важних кота које омогућавају контролисање мјеста Устипрача-Вишеград-Међеђа дуж тока ријеке Дрине.
Српски и руски борци.

Врх Заглавак је током зимских борби 92-93. неколико пута прелазио из руке у руку.
Највеће борбе су избиле 12. априла 1993. када удружени српско-руски борци одбијају неколико напада бројније АРБиХ на врх. Да би се Вишеград што прије ставио под сигурну зону команда Дринског корпуса ВРС тражи додатне снаге те крајем маја на располагању ТГ Вишеград је пребачена 1. Гардијска моторизована бригада, добро доказана у недавним борбама око Сребренице.

Руски добровољци на Заглавку 1993.
Нови покушај одбацивања муслимаснких снага код Вишеграда је покренут 26. маја када јединице 1. 2. и 5. Подринских лаких бригада предвођење пуковником Миленком  Лазићем нападају на положаје 1.Рогатичке и 1.Вишеградске бригаде АРБиХ. У року два дана српски борци су сломили муслимаснку одбрану југоисточно од Рогатице и 31.маја заузели село Међеђа гдје је био смјештен штаб АРБиХ, те стигли до предграђа Устипраче. У борбама код Вишеграда, АРБиХ  је изгубила 15 километара квадратних. До јуна четири српске бригаде завршавају чишћење територије од остатака непријатељских војника. Нова линија фронта је постављена на ријеци Прачи и пет километара југозападно од Рогатице. Сљедећи задатак ТГ Вишеград је био елиминисање мостобрана АРБИХ на десној обали Дрине између Горажда и Чајнича.
2, јуна дио 1. Гардијске мт.бр. и 3. Подринска л.бр. нападају 43. Дринску бригаду АРБиХ, борбе трају до 8. јуна али су постигнути веома мали напретци те је офанзива обустављена.

Нема коментара:

Постави коментар