четвртак, 21. новембар 2019.

Милош Цвјетићанин (1956 - 2019) Лички вук.



Пуковник Милош Цвјетићанин (1956-2019).


Јунак и људина Милош Цветићанин, рођен 9. јануара 1956. године од оца Богдана и мајке Невенке у селу Растовача, општина Кореница у Лици. Одрастао је у Личком Петровом Селу, ожењен је Јованком и имају сина и кћерку. Основну школу завршио је у Личком Петровом Селу, Средњу машинску школу у Земуну, а Војну академију смјер Против-ваздушне одбране у Задру. Завршио је и Генералштабну школу у Београду, као и више стручних курсева.
Обављао је више дужности. међу којима: командир вода и батерије ПВО, наставник у школском центру ПВО, помоћник комаданта ракетног пука за позадину, комадант Дивизиона ПВО, начелник артиљериско ракетних јединица Оклопне бригаде, комадант Бригаде ПВО, помоћник комаданта Новосадског корпуса за логистику и помоћник комаданта овог корпуса за људске ресурсе. 
Био је на дужностима у гарнизонима Ниш, Скопље, Задар, Даниловград, Сремска Митровица и Нови Сад.

У Републици Српској Крајини био је комадант Штаба Територијалне одбране општине Кореница, начелник штаба и командант Кореничке бригаде Посебних јединица милиције и командант Друге гардијске бригаде Корпуса специјалних јединица СВК.
Учестовао је у одбрани Републике Српске Крајине. Предводио је своју бригаду 28. јуна на 1995. године на војној паради '' Видовдан 95' '' у Слуњу.

Цвјетићанин на челу колоне. (Видовданска парада 95').


Цвјетићанин са барјаком (Видовданска парада 95')














У чин пуковника вандредно је унапређен 1995. у Српској Војски Крајине, а исти чин му је додјељен и у Војски Југославије 1997. године. 
Учестовао је у одбрани СР Југославије од НАТО агресије 1999. године.
За миродопске и ратне успјехе ванредно је унапређиван и одликован више пута, похваљиван и награђиван. 
Милош је био енергичан, стасит, правдољубив, позитивно бунтовн и још много тога, јако обожаван као комадант и домаћин.
Пензионисан је 2007. тада се углавном бавио ловом и војним некретнинама. 
Као успјешни спортиста и домаћин био је чести учесник народних игара и побједник неколико косидби, а био је и вођа етно групе Ликоси. 


Побједник косидбе у Рјцу 2018.

Дугогодишњи председник Градског одбора Удружења резервних војних старјешина и ветерана Српске Крајине у Србији.
Након неколико година тешке болести, преминуо је 12. маја 2019. године на ВМА у Београду а сахрањен у Петроварадину уз више стотина ратних сабораца и пријатеља.




Нема коментара:

Постави коментар