петак, 28. септембар 2012.

18.Zapadno-Slavonski korpus SVK

   
Nakon povlacenja JNA iz Zapadne Slavonije nastaje 18. Zapadno-Slavonski korpus Srpske Vojske Krajine od dijelova JNA, prije organizovanja korpusa JNA je vodila borbe sa hrvatskom vojskom te uz lokalne Srbe oslobodila vecinska srpska mjesta u Slavoniji, najveca zahvalnost pri oslobadjanju dijelova Slavonije ima Banjalucki korpus JNA na celu sa generalom Nikolom Uzelcom.

Zona odgovornosti korpusa


Oslobadjanje Slavonije 1991.

Vojno stanje je bilo oko 3000 do 4000 vojnika.
Korpus je imao 9 tenkova.
Pukovnik korpusa: Lazo Babić

U korpusu su djelovale:
TG-1 – Jasenovac - potpukovnik Borivoje Pavlović
98. pjesadijska brigada - Novska - potpukovnik Milan Babić
51. pjesadijska brigada - Pakrac- potpukovnik Stevan Harambašić
54. pjesadijska brigada - Okučani - potpukovnik Stevo Babić
59. odred-Daruvar
63. odred - Podravska Slatina
18. mješoviti artiljerijski puk - Stara Gradiška
91. pozadinska brigada






Zaglavljen a potom napusten, hrvatski tenk kod Novske.



Unisten hrvatski tenk, dijelo krajiske mine. (zapadno-slavonsko ratiste)



29.oktobra 1991. HV pokrece operaciju Orkan 91 i uspjeva da zauzme sjeverne dijelove zapadne Slavonije do Pakraca, operaciju prati etnicko ciscenje civila tog podrucja a nista bolje nisu prosla ni srpska sela na dijelovima planine Papuk i okoline koja nisu usla u sastav Republike Srpske Krajine 1991.

 Zarobljen hrvatski tenk na zapadno-slavonskom ratistu 1991.

1. maja 1995. korpus vodi zestoke borbe sa HV koja je u agresijskoj operaciji Bljesak angazovala 2x vise vojnika i tehnike od SVK, korpus se uspjio braniti 2 dana na to izvuci u Republiku Srpsku preko Save. Nakon pada Slavonije, 51. laka pjesadijska brigade koja je ostala u okruzenju je pruzala otpor jos 2 dana kod sela Omanovac na Psunju.

U Bljesku je protjerano 18 000 Srba iz zapadne Slavonije.

Okupacija Slavonije 1995.

U drugom danu operacije Bljesak je oboren hrvatski avion MiG kojem je upravljao Rudolf Peresin upamcen po bombardovanju civilnih objekata tokom operacije Bljesak.

Pilot Rudolf  Peresin takozvani "hrvatski vitez" je zavrsio kao ratni zlocinac granatirajuci civilne objekte u Gradisci, ubijajuci djecu na spavanju. Njegov krvavi ples je prekinut Strijelom – 2M, pao je na teritoriju Republike Srpske a njegovo tijelo je razmijenjeno na mostu kojeg je trebao srusiti tog 02.05.1995, dvije godine poslje.

Video sve govori o zlocinu Rudolfa Peresina








1 коментар:

  1. Анониман18. јун 2022. 21:35

    Gospodin Pedro išao je iznad njihovih zahtjeva da mi pomogne u zajmu koji sam nekada proširio posao sa pilanom, bili su prijateljski, profesionalni i apsolutni dragulji s kojima ću raditi. Preporučio ću svima koji traže zajam za kontakt. pedroloanss@gmail.com.

    ОдговориИзбриши